Eigenaren van zonnepanelen zijn in het afgelopen half jaar flink meer terugleverkosten gaan betalen, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingsite Overstappen.nl.

De kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor het terugleveren van opgewekte stroom aan het net zijn tussen 1 maart en 24 oktober met gemiddeld bijna 18 procent gestegen.

Momenteel is het zo dat wie zonnepanelen heeft, altijd voordeel geniet als zonnestroom direct wordt gebruikt in het huishouden. Dit betekent simpelweg dat je kosten bespaart die je anders zou hebben aan de afname van stroom van je energieleverancier.

Daarnaast geldt de salderingsregeling, waarmee je stroom die je teruglevert aan de energieleverancier en stroom die je afneemt van de energieleverancier tegen elkaar kunt wegstrepen. Hiervoor wordt momenteel in beide gevallen met het reguliere stroomtarief gerekend (bijvoorbeeld 0,30 euro per kWh), waardoor je simpelweg de volumes tegen elkaar wegstreept.

Veel energieleveranciers rekenen inmiddels echter ook terugleverkosten voor zonnestroom, waardoor er een speciale kostenpost bijkomt.

Hogere kosten voor terugleveren stroom zonnepanelen

Huishoudens die met zonnepanelen hun energierekening willen verlagen, krijgen door de stijging van de terugleverkosten te maken met extra kosten en een langere terugverdientijd.

Overstappen.nl heeft drie scenario's doorgerekend. Bij een huishouden van twee mensen met zeven zonnepanelen die samen 2.100 kWh per jaar terugleveren zijn de terugleverkosten met gemiddeld 9,5 procent gestegen (scenario 1). Voor een huishouden van drie personen met twaalf zonnepanelen die 3.600 kWh per jaar terugleveren gaat het om een stijging met 14,5 procent (scenario 2)

Voor een huishouden van vijf personen met zeventien zonnepanelen die 5.100 kWh terugleveren per jaar bedraagt de stijging van de terugleverkosten zelfs met 23,5 procent (scenario 3).

Bron: overstappen.nl
Bron: overstappen.nl


Toch moet mensen terugleverkosten niet als boete zien, zegt energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl: "Het is een feit dat de kosten voor energieleveranciers door de salderingsregeling flink zijn opgelopen en het is logisch dat deze kosten ergens in de prijs terugkomen", legt hij uit.

"Voordat de terugleverkosten bestonden, rekenden energieleveranciers deze kosten door aan iedereen. Dat is nog oneerlijker", stelt Schalgwein. "Energieleveranciers verdelen de kosten nu evenrediger. Het is goed als hier duidelijke wetgeving voor komt, want die is er nu nog niet."

Vanaf 2027 wordt het fiscale voordeel van zonnepanelen fors kleiner, omdat het kabinet-Schoof heeft besloten de salderingsregeling helemaal af te schaffen. Wel is er nog discussie over de vraag of energieleveranciers dan nog terugleverkosten mogen rekenen en hoe hoog die mogen zijn.

LEES OOK: Salderingsregeling voor zonnepanelen weg? Dan ook geen terugleverkosten, vinden VVD en SP